Bedömningsprocessen vid antagning till Yrkeshögskolan sker i flera steg:
- Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
- Särskilda förkunskaper
- Urval (alla som uppfyller steg 1 och 2 går vidare till detta steg)
- De med högst urvalspoäng antas till utbildningen och resterande behöriga sökande placeras som reserver, rangordnade efter antalet urvalspoäng.
Här nedan förklarar vi de olika stegen och vilka särskilda förkunskaper och urvalskriterier som gäller för just den här utbildningen:
Grundläggande behörighet
Läs mer om vad grundläggande behörighet innebär under behörighet och urval.
Särskilda förkunskaper
För att vara behörig sökande och kunna tillgodogöra sig utbildningen krävs följande gymnasiala kurser, eller motsvarande, med betyget lägst E i respektive kurs:
- Engelska 6
- Matematik 2
- Programmering 1
Saknar du Matematik 2?
Du har då möjlighet att delta i en behörighetsgivande kurs i Matematik. Kursen är webbaserad och du läser i din egen studietakt. Kursen avslutas med tentamen och godkänt resultat ger dig behörighet motsvarande Matematik 2 till Campus Nyköpings utbildning Systemutvecklare.NET. Kontakta antagningen på yhantagning@nykoping.se för anmälan och mer information. Observera att du behöver skicka in din ansökan innan du kan anmäla dig till kursen.
Reell kompetens
Vi kan bedöma dig som behörig även om du inte uppfyller de formella behörighetskraven genom att bedöma din reella kompetens.
Om du saknar formella meriter när det gäller något eller några av behörighetskraven, kan det ändå finnas en möjlighet att vi kan bedöma dig som behörig. Vi kan då komma att begära in kompletterande underlag, som kan bestå av te x arbetsbetyg, kurs- eller utbildningsbevis, cv, personligt brev, intyg om ideella uppdrag och arbetsprover. Här kan du läsa om ett konkret exempel på reell kompetens. Mer om reell kompetens kan du läsa under rubriken behörighet och urval.
Urval
Om antalet sökande överstiger antalet platser görs ett urval bland behöriga sökande. Som urvalsgrund används:
Betyg
Meritvärdering görs med utgångspunkt i de principer som UHR använder för att meritvärdera betyg ifrån gymnasieskola, vuxenutbildning och utländska betyg vid ansökningar till högskolan. Folkhögskoleomdöme omräknas och får ett jämförelsetal för respektive omdöme. Observera att meritpoäng inte ges för engelska, matematik, moderna språk och områdeskurser. Max antal poäng för urvalsgrunden betyg är 20.
Särskilt prov (NYH-provet)
Du som är behörig sökande kan bli kallad till ett prov, NYH-provet, som genomförs på webben.
Provet testar läsförståelse och problemlösningsförmåga och kan ge max 30 poäng. Totalt antal poäng som kan uppnås i urvalet är 50.