Sara bagare

Det bästa är att få skapa med händerna

Möt Sara som valt att utbilda sig till bagare/konditor

Sara Krath, studerar till bagare/konditor och är färdig med utbildningen i november 2023. 

Vad fick dig att börja studera till bagare/konditor?
Jag har alltid haft ett intresse för att baka på fritiden och det blev så pass mycket att jag startade egen verksamhet hemifrån, främst med att baka tårtor. Jag kände mer och mer att jag ville ta hobbyn till ett jobb på heltid, jag såg utbildningen till bagare/konditor och kände att det här vill jag gå. Efter att tidigare har arbetat som förskollärare och senast med administration i 15 år var jag redo för en ny utmaning.

Är jobbet som du hade föreställt dig?
Ja, jag har gjort min första praktik nu i fem veckor och det känns verkligen rätt. Det blir såklart stor skillnad mot att baka hemifrån, det är större volymer och ibland kan det vara lite tungt jobb, men det ser jag som positivt, att jag får röra på mig mer på jobbet än i tidigare kontorsarbeten. Det är också skillnad på arbetstempo att baka hemma i liten skala mot ett bageri. Ofta är det stora volymer som ska hinnas med, det är flera tårtor som ska göras och det man behöver ibland vara stresstålig. Vissa dagar kanske man till stora delar bara står och bakar bullar men jag ser det som lite mindfulness, man går in i det. 

Vad är det bästa med utbildningen och att jobba som bagare?
Att få skapa med händerna, att jag direkt ser resultat av jobbet man gör, det finns också en kreativ del i det. Jag tyckte själv att jag hade mycket kunskaper innan jag påbörjade utbildningen men jag har verkligen lärt mig massor just kring bakningen, hur jäst, mjöl osv fungerar ihop. Det som är bra är att utbildningen ger grunderna inom både bageri och konditori. Sen är också kul att alla som går utbildningen är så motiverade, vilket gör att vi blir en bra klass. 

Vad har du för mål efter utbildningen?
Jag vill lära mig yrket ännu mer och få mer erfarenhet. Jag vill gärna börja jobba i ett bageri, konditori eller på ett hotell med konferensverksamhet. Lite längre fram kanske jag utvecklar min egen verksamhet. 

Har du något tips till de som funderar på att utbilda sig till bagare/konditor?
Be att få komma ut på studiebesök hos en konditor eller bageri, få lite koll på yrket så du vet hur det fungerar. Det är ett lite tufft jobb ibland men väldigt kul med många möjligheter! Det går också bra att kontakta läraren på Nyköpings Strand Utbildningscentrum där vi håller till om man vill veta mer om utbildningen och yrket.