trafiklärare campus nyköping

Trafiklärare

1,5 år, heltid, distans, 300 YH-poäng

I vår utbildning trafiklärare blir du en skicklig pedagog som kan stötta och peppa människor på väg mot körkort. Som trafiklärare jobbar du i ett mycket socialt sammanhang där kontakt med många olika människor är din vardag. I utbildningen varvas omfattande praktiska moment med djupgående teoretisk kunskap, allt för att du ska bli en så bra trafiklärare som möjligt.

ANMÄL INTRESSE

Som trafiklärare arbetar du med att utbilda och instruera personer som studerar för att ta körkort för till exempel personbil, motorcykel, buss och lastbil. Detta innefattar såväl teoretisk som praktisk undervisning, där den praktiska delen består av körlektioner. 

Vår trafiklärarutbildning varvar omfattande praktiska moment med djupgående teoretisk förankring som genomsyrar alla delar. I utbildningen får du träna på att utveckla självständig planering och genomföra pedagogiska moment samt utvärdera dessa. Du får kompetenser inom trafiksäkerhet, riskbedömning och kvalitetsarbete bland annat. I vår utbildning trafiklärare får du också djupgående kunskaper i pedagogik, trafikpsykologi, trafiksäkerhetsarbete och miljöanpassad körning mm.

Utbildningen trafiklärare på Campus Nyköping ger dig också kompetens att kritiskt kunna granska och bedöma utbildningsresultat samt ger dig viktiga insikter om olika människors behov av pedagogisk vägledning.

Jobba som trafiklärare - ett socialt arbete

Att jobba som trafiklärare innebär mycket sociala kontakter med många olika personer och därför är det bra om du är nyfiken på människor och tycker om sociala sammanhang. Som trafiklärare är du inte bara en lärare utan också en coach och mental vägledare som ska stötta och peppa olika människor på deras väg mot körkort. 

Goda möjligheter till jobb efter examen

Arbetsmarknaden för trafiklärare är god. Bristen på trafiklärare, ökade krav på hållbarhet och teknisk utveckling ökar efterfrågan på kompetens inom området.

Snabba fakta

 • CSN-berättigad
 • Distans med 9 platsförlagda träffar (1-3 dagar per tillfälle)
 • 100 % studietakt
 • 1,5 år

Behörighet

För att vara behörig till denna utbildning ska du ha grundläggande behörighet samt följande gymnasiala kurs, eller motsvarande, med betyget lägst E:

 

 • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

  samt
 • Inneha körkort med förarbehörighet B, och under sammanlagt minst 18 månader av de senaste tio åren haft ett körkort med sådan behörighet,

  och
 • ha vana och skicklighet att köra fordon av det slag som avses i punkten ovan, samt kunna styrka din allsidiga kör- och trafikvana genom en körbedömning genomförd av utbildaren eller den som utbildaren utser.

Viktiga datum

 • 1 feb - Ansökan öppnar
 • 26 april - Ansökan stänger
 • 20 maj - särskilt prov
 • 23 maj - särskilt prov
 • 13 juni - Antagningsbesked
 • 23 juni - Tacka ja till plats

 

Särskilt prov

Alla behöriga sökande kallas till ett särskilt prov vars resultat används i urvalet i antagningsprocessen. Det är viktigt att genomföra särskilt prov då det kan öka dina möjligheter att komma in på utbildningen.

Nästa utbildningsstart

26 augusti 2024

Ta reda på mer

Upplägg och innehåll

Utbildningens mål

I samarbete med arbetslivet

Frågor och svar

Kontaktuppgifter

Behörighet och urval

Vad krävs för att vara behörig?

Godkänd körbedömning krävs

Vad avgör om jag får en plats på utbildningen?

Ansökan

Så gör du en ansökan

Andra sidor du kanske är intresserad av