equiterapeut

Equiterapeut

3 år, heltid, 600 YH-poäng

Vill du jobba med kvalificerad rehabilitering av hästar? Då är den här utbildningen något för dig. Utbildningen är framtagen tillsammans med erfarna yrkesutövare och företag inom hästnäringen och kvalitetsgranskas av Myndigheten för Yrkeshögskolan. Efterfrågan på välutbildade equiterapeuter är stor så arbetsmarknaden är ljus för dig som vill arbeta med rehab av hästar på professionell nivå. Utbildningen ger dig behörighet att arbeta som djurvårdare på nivå 2.

LÄMNA INTRESSEANMÄLAN

Proffs på häst behövs när efterfrågan ökar

Equiterapeuten arbetar med rehabilitering av hästar efter veterinärdiagnos inom samtliga hästsporter och med friska hästar i förebyggande syfte. Equiterapeuten driver ofta eget företag och kunderna är bl.a. travtränare, galopptränare, ryttare inom olika discipliner samt veterinärer och veterinärkliniker. Det är vanligt att equiterapeuten tecknar långa kontrakt med stall och veterinärkliniker.

De senaste trettio åren har antalet hästar i Sverige nästan femdubblats, under pandemin har allt fler skaffat häst. Med denna utveckling har också behovet av specialistutbildade hästvårdare ökat. Equiterapeuter efterfrågas av veterinärer, både för att arbeta på uppdrag och som del av teamet (SVEF).

Denna utbildning genomförs på heltid under tre år och ger en yrkeshögskoleexamen som Equiterapeut. 

Äntligen en kvalitetssäkrad utbildning på hög nivå

Utbildningen är framtagen av och drivs i nära samarbete med hästbranschen i samarbete med Campus Nyköping.

Vår equiterapeututbildning kvalitetssäkras av Myndigheten för Yrkeshögskolan och blir den första kvalitetsgranskade utbildningen till equiterapeut i landet.

”Friskvård och rehabilitering av hästar har blivit en gråzon inom branschen. Det saknas idag utbildningar inom området som är kvalitetssäkrade, något som är absolut nödvändigt för att säkra en hög kompetens kring den kvalificerade yrkesroll som equiterapeut innebär. Jag är väldigt glad att vi på Campus Nyköping, tillsammans med våra samarbetspartners kunnat ta fram en utbildning med ett gediget innehåll som är precis det som branschen efterfrågar. De studerande som antas kommer få en utbildning med djup teoretisk grund och praktisk träning med hög kvalitet.”
- Aili Bernhardtz, Hippolog och utbildningsledare, Campus Nyköping

Snabba fakta

  • CSN-berättigad
  • Studieort: Nyköping
  • 100 % studietakt
  • 3 år

 

Nästa utbildningsstart:

Augusti 2023

Behörighet

För att vara behörig till denna utbildning ska du ha grundläggande behörighet samt följande gymnasiala kurser, eller motsvarande, med betyget lägst E i respektive kurs:

  • Engelska 6
  • Hästkunskap 1
  • Hästkunskap 2
  • Naturkunskap 2

samt

Mer om behörighet och antagning hittar du under rubriken behörighet och ansökan.

Viktiga datum

  • Februari 2023 - Ansökan öppnar
  • Augusti 2023 - Utbildningsstart

Särskilt prov

Alla behöriga sökande kallas till ett särskilt prov vars resultat används i urvalet i antagningsprocessen. Det är viktigt att genomföra särskilt prov då det kan öka dina möjligheter att komma in på utbildningen. 

Ta reda på mer

Upplägg och innehåll

Utbildningens mål

I samarbete med arbetslivet

Frågor och svar

Behörighet och ansökan

Behörighet och urval

Såhär ansöker du

Antagningsprocessen - så går det till