signaltekniker campus nyköping

Kvalificerad signaltekniker

1 år, heltid, 220 YH-poäng, distans

Som signaltekniker arbetar du inom järnvägen och är specialiserad på installation, underhåll och reparation av signalsystem och signalutrustning för att säkerställa en pålitlig och säker tågtrafik. I din roll som signaltekniker installerar och konfigurerar du också signaleringssystem, växlar och kommunikationsutrustning, och ser till att de följer gällande standarder. Vidare ansvarar du för regelbundet underhåll, felsökning och reparation av signalsystemet för att säkerställa dess korrekta funktion.

ANSÖK NU

Inom järnvägen är en signaltekniker specialiserad på installation, underhåll och reparation av signalsystem och signalutrustning för att säkerställa pålitlig och säker tågtrafik. Signalteknikern installerar och konfigurerar signaleringssystem, såsom signaler, växlar och kommunikationsutrustning, och ser till att de följer gällande standarder. De ansvarar också för regelbundet underhåll, felsökning och reparation av signalsystemet för att säkerställa dess korrekta funktion.

Samhällsutmaningar och kompetensbrist

En av samhällets största utmaningar de närmsta åren är de satsningar som behövs göras för att bibehålla, bygga ut och modernisera landets infrastruktur, och särskilt järnvägen. De senaste 30 åren har godstrafiken ökat med 12% samtidigt som persontrafiken har fördubblats. Det finns alltså ett skriande samhällsbehov av att underhålla, utveckla och bygga ut den svenska järnvägen. Med detta tillkommer även en stor efterfrågan på kompetens inom signalteknik.

Snabba fakta

 • CSN-berättigad
 • Distans med totalt ca 5 träffar (träffarna kan utgöras av flera dagar per tillfälle och hålls på Trafikverksskolan i Ängelholm eller i Nyköping)
 • 100 % studietakt
 • 1 år

På gång hos oss

Välkommen att träffa oss! Passa på att ställa frågor och få svar på allt du behöver veta inför dina kommande studier eller ansökan. Du kan ansluta direkt via webbläsaren till våra digitala träffar eller besöka oss på öppet hus. Ställ in en påminnelse på mobilen så ses vi när det passar dig!

 

28 feb kl 13

Klicka här för att ansluta till mötet

Mötes-ID: 346 710 505 351
Lösenord: WTgBcr

 

11 mars kl 10.30

Klicka här för att ansluta till mötet

Mötes-ID: 363 078 700 510
Lösenord: Lkte5u

12 mars kl 16-18 Öppet hus

Öppet hus på plats hos oss, Stora torget 7, Nyköping
Träffa oss på plats och prata om din framtid!

Gå till eventet på Fb för mer information

Behörighet

För att vara behörig till denna utbildning ska du ha grundläggande behörighet samt lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:

 

 • Elektromekanik
 • Ellära 1
 • Mekatronik 1

 

Bli behörig med behörighetsgivande kurs
Du som saknar någon eller några av kurserna som krävs erbjuds att gå en behörighetsgivande kurs när du skickat in din ansökan. Du behöver skicka in din ansökan för att få tillgång till kursen. Vid frågor om detta kontakta yhantagning@nykoping.se

Viktiga datum

 

 • 1 feb - Ansökan öppnar
 • 26 april - Ansökan stänger
 • 13 juni - Antagningsbesked
 • 23 juni - Tacka ja till plats

Nästa utbildningsstart

5 augusti 2024

Särskilt prov

Alla behöriga sökande kallas till ett särskilt prov vars resultat används i urvalet i antagningsprocessen. Det är viktigt att genomföra särskilt prov då det kan öka dina möjligheter att komma in på utbildningen.

Ta reda på mer

Godkänt Syn - och hörselprov samt hälsodeklaration behövs inför LIA och arbete

Upplägg och innehåll

Utbildningens mål

I samarbete med arbetslivet

Frågor och svar

Kontaktuppgifter

Behörighet och urval

Vad krävs för att vara behörig?

Vad avgör om jag får en plats på utbildningen?

Ansökan

Så gör du en ansökan

Andra sidor du kanske är intresserad av