fibertekniker

Fibertekniker

1 år, heltid, distans, 200 YH-poäng

Den nya bredbandstekniken sprids snabbt över landet och behovet av kompetenta personer som praktiskt kan få fibertekniken på plats är stor.

Installerar dig i en bransch som redan nu kommunicerar med framtiden

Den nya bredbandstekniken sprids snabbt över landet och behovet av kompetenta personer som praktiskt kan få fibertekniken på plats är stor. Du som är tekniskt intresserad och gillar att varva självständigt arbete med serviceinriktat samarbete, kan utbilda dig rakt in i en riktig framtidsbransch. Fiberteknikerutbildningen är skapad tillsammans med näringslivet för att matcha behoven som finns på arbetsmarknaden. Som fibertekniker är du den som praktiskt utför sysslor inom fiberteknik, som till exempel fibersvetsning, fiberblåsning, mätning, montering och fiber- och kabelinstallationer. Din arbetsmiljö är varierande - ena dagen inomhus, andra dagen utomhus med installation i både luft, vatten och jord. Eftersom fibertekniker är ett mycket mobilt arbete har de flesta arbetsgivare som krav att du har körkort för att kunna ta dig ut till arbetsplatserna. Efter utbildningen har du kompetens för att arbeta som fibertekniker, optotekniker, teletekniker och fiberinstallatör. Välkommen in i fiberframtiden.

Möt Utbildningsledare Susanne Gurander som svarar på frågor om yrkeshögskoleutbildningen Fibertekniker på Campus Nyköping (inspelad livesändning). Den 14 april 2021 sände vi live från Yrkeshögskolan på Campus Nyköping. Besökarna fick ställa frågor till våra representanter via chatt.

Behörighet

För att vara behörig till denna utbildning ska du ha grundläggande behörighet. 

 

Mer om behörighet och reell kompetens hittar du under rubriken Behörighet och urval längre ned på sidan.

Viktiga datum

Följande datum gäller under förutsättning att Myndigheten för Yrkeshögskolan beviljar utbildningen. Beslut kommer i januari 2023. 

  • Februari 2023 - Ansökan öppnar 
  • Augusti 2023 - Utbildningen startar 

Ta reda på mer

Upplägg och innehåll

Utbildningens mål

I samarbete med arbetslivet

Frågor och svar

Behörighet och ansökan

Behörighet och urval

Såhär ansöker du

Antagningsprocessen - så går det till