vårdlärare

Det finns många vägar att gå inom vården

Malin började sin karriär inom vården med att utbilda sig till undersköterska via Vård- och omsorgsutbildningen på Campus Nyköping. Idag är hon tillbaka på Campus i rollen som vårdlärare.

Berätta om din resa inom vården
Jag började arbeta som timvikarie inom vården under gymnasiet, då som biträde. Jag kände att det här var något jag ville fortsätta med och sökte senare yrkesutbildningen till undersköterska på Campus Nyköping.

Efter att ha arbetat som undersköterska några år kände jag att jag ville vidare och utbilda mig mer. Jag sökte då till sjuksköterskeprogrammet på MDU via Campus Nyköping. Det var otroligt smidigt att jag kunde plugga vidare på hemmaplan, speciellt eftersom jag då hade småbarn.

Som sjuksköterska har jag arbetat inom både region, kommun och som specialiserad sjuksköterska inom hjärtsjukvård.

 

Hur är det nu att arbeta som lärare på Campus där din vårdkarriär började?
Det är fantastiskt roligt! Jag brinner ju för vårdyrkena och det är så kul att få undervisa och utbilda blivande undersköterskor. Det känns som att cirkeln sluts nu eftersom det var här jag själv började.

 

För vem passar vårdyrket?
Det passar dem som vill möta och arbeta med människor. Vara med och göra en förändring för människor i deras vardag samt vara ett stöd och en hjälp när ett behov uppstår som gör att personen inte klarar vardagen själv. Det kan handla om både sjukdom och ålderdom. I vård och omsorg arbetar vi mycket med hälsa hos människor och hur vi försöker bevara den trots att kanske sjukdom har uppstått.

 

Varför tycker du man ska utbilda sig till ett vårdyrke?
Vård- och omsorgsutbildningen ger en bred bas inom vården och det finns många möjligheter, antingen att jobba mer allmänt eller mer specialiserat beroende på vad du vill med ditt yrke. Du kommer med din utbildning kunna arbeta med människor i olika åldrar, allt från första tiden i livet till sista. Det finns också alltid fler nivåer om det är så att man vill ta ett steg till, vilket gör det till ett bra yrke att utvecklas inom. Det finns helt enkelt många vägar att gå när man har en utbildning inom vård och omsorg.