NicholasBlackmore

Social, lyhörd och proffsig – systemutvecklaren löser problemen

Eskilstunabon Nicholas är 29 år och har sedan en tid tillbaka jobbat med systemutveckling på heltid. Det var efter att ha sålt mobiltelefoner i några år som han bestämde sig för att göra något annat och fick upp ögonen för en Yh-utbildning inom systemutveckling.

Nicholas är social, kvick och professionell men med glimten i ögat. Han tar sitt jobb på allvar och lägger stor vikt vid att skapa goda relationer. Det senare menar han är särskilt viktigt för att lyckas bra i rollen som systemutvecklare. - Man måste vara lyhörd för de behov som finns och sedan kunna lösa behoven i praktiken. Jag måste lyssna på kunden, kunna komma med förslag och sedan utföra arbetet rent tekniskt. Det är viktigt att hänga med i utvecklingen själv också. Grunden i yrkesrollen är utbildningen, sedan måste man själv vidareutbilda sig och hålla sig uppdaterad för annars halkar man snabbt efter. Man behöver ha ett eget driv, menar Nicholas.

För Nicholas innebär rollen som systemutvecklare omväxlande arbetsuppgifter där den ena dagen sällan är den andra lik. Hans arbetstider är ganska fria även om standardveckan oftast innebär vanliga kontorstider.

Nicholas berättar att praktiken under utbildningen kan bli avgörande för karriären. Han tipsar om att söka uppdrag snarare än arbetsgivare. Han tror att risken kan bli att man inte får tillräckligt svåra eller utvecklande arbetsuppgifter annars. Man måste våga ta för sig, menar han. Samtidigt återkommer Nicholas till vikten av att vara ödmjuk i rollen som systemutvecklare. Att jobba som systemutvecklare innebär i stort att man ska lösa problem åt andra. Man måste med andra ord vara prestigelös, inkännande och professionell. - Man kan tro att det är ett osocialt jobb, och ja, det kan det vara. Men ofta behöver man ha social kompetens för att kunna skapa relationer med kunden eller den som efterfrågar en teknisk lösning. Då blir man också en bättre utvecklare, avslutar han.

nicholas blackmore

Nicholas Blackmore, Systemutvecklare Eskilstuna

 

Vill du också bli systemutvecklare? Läs mer här >