caroline consid systemutvecklare

Kvinnor med driv – skapar förutsättningar i IT-branschen

När man pratar med Caroline och Kristin, båda 30-plussare och systemutvecklare på samma företag, då slås man av vilken bred yrkesroll de har. De två är väldigt olika och gör väldigt olika saker på jobbet. Men det finns också saker som förenar.

Caroline, som brinner för jämställdhet och samhällsfrågor har haft intresse för webb och utveckling sedan ungdomstiden. Hon knåpade ihop egna hemsidor som hobby och återupptog sedan IT-intresset på allvar genom distansstudier i utlandet när hon började närma sig 30. Kristin som med högt engagemang berättar om sitt yrkesval läste ekonomi på Tessin. Därefter hoppade hon på en 6 månaders påbyggnadsutbildning inom programmering som skolan erbjöd. Och där hittade hon hem.

- Jag läser inte böcker utan är mer praktiskt lagd och jag kände verkligen – det här funkar för mig! Efter det var det självklart att jag skulle studera vidare, berättar hon. Sedan dess har de båda hunnit både studera och jobba ett antal år inom IT och systemutveckling. Idag bygger Caroline hemsidor och utvecklar systemen bakom så de ska bli så enkla som möjligt för kunden att jobba i. Kristin samlar in värdefulla data från olika system och gör dem förståeliga för kunden genom rapporter och statistik. Båda vittnar om att jobbet som systemutvecklare innebär flexibla arbetstider, en trevlig arbetsmiljö och bra kollegor. - Oftast jobbar man i team så det är sällan man är helt ensam i ett projekt, berättar Kristin. Något som också tycks vara gemensamma nämnare är vikten av att vara en bra problemlösare, ha tålamod och vara envis. Man har också nytta av att vara serviceinriktad och lyhörd för kundens behov.

- Kunden kan till exempel vara både företaget, personalen och företagets egna kunder. Då gäller det att kunna tillgodose allas önskemål i så stor utsträckning som möjligt, menar Caroline.

IT-branschen har länge varit en mansdominerad bransch men allt fler kvinnor söker sig till den, något som både Caroline och Kristin ser positivt på.

- Förebilder är jätteviktigt. Fler kvinnor inom IT öppnar upp för mycket positivt för branschen, säger Caroline.

- Det finns mycket outforskade möjligheter för kvinnor inom den här branschen. Det gäller bara att våga, avslutar Kristin.

caroline och kristin

Caroline och Kristin, Systemutvecklare på Consid AB