Kvalificerad signaltekniker

1 år, heltid, 220 YH-poäng, distans

Som signalterknier arbetar du inom järnvägen och är specialiserad på installation, underhåll och reparation av signalsystem och signalutrustning för att säkerställa en pålitlig och säker tågtrafik. I din roll som signaltekniker installerar och konfigurerar du också signaleringssystem, växlar och kommunikationsutrustning, och ser till att de följer gällande standarder. Vidare ansvarar du för regelbundet underhåll, felsökning och reparation av signalsystemet för att säkerställa dess korrekta funktion.

GÖR INTRESSEANMÄLAN

Inom järnvägen är en signaltekniker specialiserad på installation, underhåll och reparation av signalsystem och signalutrustning för att säkerställa pålitlig och säker tågtrafik. Signalteknikern installerar och konfigurerar signaleringssystem, såsom signaler, växlar och kommunikationsutrustning, och ser till att de följer gällande standarder. De ansvarar också för regelbundet underhåll, felsökning och reparation av signalsystemet för att säkerställa dess korrekta funktion.

Samhällsutmaningar och kompetensbrist

En av samhällets största utmaningar de närmsta åren är de satsningar som behövs göras för att bibehålla, bygga ut och modernisera landets infrastruktur, och särskilt järnvägen. De senaste 30 åren har godstrafiken ökat med 12% samtidigt som persontrafiken har fördubblats. Det finns alltså ett skriande samhällsbehov av att underhålla, utveckla och bygga ut den svenska järnvägen. Med detta tillkommer även en stor efterfrågan på kompetens inom signalteknik.

Snabba fakta

 • CSN-berättigad
 • Distans med totalt 5 träffar
 • 100 % studietakt
 • 1 år

 

Nästa utbildningsstart:

 

HT 2024 om utbildningen beviljas start från Myndigheten för yrkeshögskolan. Besked i januari.

Behörighet

För att vara behörig till denna utbildning ska du ha grundläggande behörighet samt lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:

 

 • Elektromekanik
 • Ellära 1
 • Mekatronik 1

Saknar du ovan nämnda kurser kan du ansöka om att få gå en behörighetsgivande kurs för denna utbildning. Ansök till utbildningen först och anmäl dig därefter till behörighetsgivande kurs. Frågor besvaras av yhantagning@nykoping.se

Viktiga datum

 • Januari - Besked från Myndigheten om utbildningen får starta HT 2024
 • 1 Februari - Ansökan öppnar
 • 26 april - Ansökan stänger
 • Augusti - Utbildningsstart (om beviljad)

Behörighet och urval

Vad krävs för att vara behörig?

Vad avgör om jag får en plats på utbildningen?

Så går det till - steg för steg

Så går det till - steg för steg

Så gör du en ansökan

Ta reda på mer

Upplägg och innehåll

Utbildningens mål

I samarbete med arbetslivet

Frågor och svar

Kontaktuppgifter

Andra sidor du kanske är intresserad av