Studie - och yrkesvägledning

Studie - och yrkesvägledning

Yrkeshögskola, Högskola och universitet och kommunal vuxenutbildning

Du kan få hjälp av en studie- och yrkesvägledare med: ta reda på vilka dina mål är och hur du kan nå dem synliggöra dina styrkor, titta på alternativ och vad som krävs för att du ska komma vidare gå igenom din utbildningsbakgrund och yrkeserfarenhet upprättande av individuell studieplan planera ditt slutbetyg eller din gymnasieexamen.

BOKA TID

Att tänka på

Tänk på att du kan få svar direkt från högskolor, universitet eller andra utbildningsanordnare när det gäller specifika frågor. Detsamma gäller även frågor kring studiemedel (CSN). Du når våra studie- och yrkesvägledarna på flera olika sätt, enligt nedan.

Tidsbokning

OBS vägledningssamtal på plats ersätts tillsvidare med telefonsamtal. Tidsbokningen vänder sig till dig som är ny studerande, funderar på att börja studera eller känner att du behöver ett längre vägledningssamtal. Du bokar tid via vår e-tjänst.

Telefon

Våra studie- och yrkesvägledare svarar på korta, enkla frågor via telefon 0155- 24 87 85, knappval 2:

Måndag - torsdag 08.30-09.30

Onsdag 14.00-15.00

Förberedelse inför samtal

För att ditt samtal med studie- och yrkesvägledaren ska bli så bra som möjligt är det bra om du förbereder dig. Ta reda på så mycket du kan om det du är intresserad av. Skriv gärna ner de frågor och funderingar du har.

Fundera på följande

Här är jag, dit vill jag, hur gör jag?

Tag med dina betyg från tidigare studier till samtalet.

Har du ett slutbetyg men inte uppfyller kraven för grundläggande behörighet?

Under den rådande coronakrisen har regeringen beslutat om en ändring som innebär att slutbetyg från komvux på gymnasial nivå får utfärdas fram till och med den 1 juli 2021. Du som läser mot slutbetyg eller som kompletterar ditt slutbetyg för grundläggande behörighet har till den 1 juli 2021 på dig att slutföra detta. Tänk på att sista datum kan vara tidigare utifrån kursstarter och kursslut samt administrering av slutbetyget. Kontakta Studievägledningen om du har frågor kring detta på syv@nykoping.se

 

Den 1 juli 2021 skärps kraven så att du även måste ha godkänt betyg (E) i Svenska 1, 2 och 3 eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3 samt Engelska 5 och 6 och Matematik 1 alternativt godkänt betyg i motsvarande äldre kurs. (observera att för Svenska 3 finns ingen motsvarande kurs) Du måste även uppfylla kravet på lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.