Här samlar vi svaren på de vanligaste frågorna vi får om utbildningen till Elkonstruktör.
Hur är kurserna planerade?
Du läser våra distansutbildningar efter ett schema där varje kurs har ett fast start- och slutdatum. Man läser en kurs i taget. För varje kurs lägger kursansvarig upp en studiehandledning som beskriver vilka moment du ska göra varje vecka för att hinna med kursen på utsatt tid. Studiehandledningen innehåller även datum och tid för laborationer, webbinarer, inlämningsuppgifter och tentor mm. Huvuddelen av utbildningen sköter du individuellt men du behöver anpassa dig till de gruppövningar och fysiska träffar som också ingår.
Hur många fysiska träffar är det under utbildningen?
I utbildningen ingår fem fysiska träffar som är på Campus i Nyköping. Utbildningen inleds med en introduktionsdag, då träffas alla studerande i Nyköping. På introduktionsdagen får du information om utbildningen, lära känna dina studiekamrater och introduktionsföreläsning i matematik. De övriga fysiska träffarna består av laborationer.
Hur mycket tid behöver jag sätta av för studierna?
Det är naturligtvis individuellt, men räkna med att sätta av ca 20 timmar/vecka. Veckorna kan variera lite beroende på vilken kurs du läser. Större delen av dina självstudier kan du planera på egen vald tid. Dock kan exempelvis webbinar, tentor, arbete med inlämningsuppgifter, gruppuppgifter ske under dagtid på vardagar, vilket göra att du behöver ha en flexibilitet i din studieplanering.
Kan jag arbeta parallellt med studierna?
Utbildningen är utformad för att kunna kombineras med arbete, då den är på halvtid (ca 20 timmar/vecka) och distans med få träffar. De flesta som går utbildningen i dag kombinerar studierna med deltidsarbete. För dig som arbetar heltid rekommendera vi starkt att du minst går ner 20% (en arbetsdag) i arbetstid. Erfarenheter visar att de som inte går ner i arbetstid oftast inte klarar studierna utan måste hoppa av utbildningen.
Har man rätt att söka tjänstledigt för studier?
Enligt studieledighetslagen har du rätt att vara tjänstledig för studier om du uppfyller något av följande krav:
• Du har varit anställd hos arbetsgivaren de senaste sex månaderna
• Du har varit anställd hos arbetsgivaren minst 12 månader under de senaste två åren
Din chef har möjlighet att skjuta upp din begärda studieledighet i sex månader från det att din ansökan om ledighet har lämnats in. Därför behöver du tänka på att lämna in din ansökan i god tid innan du börjar studera. Om du är osäker på om du kommer att bli antagen till studierna bör du ändå ansöka om ledighet. Om studierna inte påbörjas kan du dra tillbaka din ledighetsansökan. Din rätt till studieledighet upphör om du inte blir antagen.
Är det möjligt att läsa separata kurser från utbildningen?
Nej, det går tyvärr inte att läsa separata kurser från utbildningen. Har du erfarenheter/kurser sedan tidigare kan du begära att få tillgodoräkna dig detta. Detta görs skriftligen efter att du har antagits till utbildningen. Begäran granskas av sedan av kursansvarig beslutas därefter av utbildningens ledningsgrupp. Mer information om detta ges på introduktionsdagen.
Leder utbildningen till ”Auktorisation lågspänning (AL)”?
I utbildningen ingår de teoretiska kurserna för auktorisation. För AL gäller 4 års praktik inom lågspänning. Praktiken för auktorisation ingår inte i utbildningen. Det är Elsäkerhetsverket som handlägger ansökningar om auktorisation.
Uppfyller er utbildning Elektriska nämndens krav så att jag kan ansöka om auktorisation som besiktningsingenjör?
Nej, utbildningen uppfyller inte Elektriska Nämndens kravspecifikation på 400 YH-poäng.
Har man LIA (Lärande i arbete) på heltid eller genomför man den på halvtid i likhet med övriga kurser på utbildningen?
Din LIA kommer att vara schemalagd på halvtid, men du har möjlighet att göra den på heltid i samråd med kursansvarig. Kravet är att antalet YH-poäng/dagar blir rätt samt att du följer kursmålen.
Söker man sin LIA-plats själv?
Du som studerande söker din LIA-plats själv. Kravet på LIA-platsen är att de kan tillhandahålla arbetsuppgifter enligt kursplanen samt att det finns en handledare som är insatt i yrkesrollen.
Kan jag göra LIA på min arbetsplats?
Du som studerande får göra din LIA på din arbetsplats så länge du gör det som står i kursplanen samt har en handledare som är väl insatt i yrkesrollen.
Det var ett tag sedan jag studerade, vad kan jag göra för att förbereda mig?
På studerandeplattformen kommer det bland annat finnas bra information om studieteknik och hur din vardag som studerande kommer att bli. På plattformen kommer även alla antagna att kunna göra en frivillig grundläggande matematikkurs som man kan läsa under sommaren för att vara väl förberedd inför utbildningsstarten i augusti.
Har ni någon statistik på ungefär hur många som får arbete efter utbildningen?
Anställningsbehovet hos näringslivet av ”Elkonstruktörer” är enormt stort. Statistik visar att av de studerande som tog examen hade 100 % ett arbete sex månader efter avslutad utbildning. Av dessa hade merparten yrkesrollen ”Elkonstruktör”.
Kostar utbildningen något?
Nej, utbildningar inom Yrkeshögskolan är kostnadsfria. Däremot får du själv bekosta din studielitteratur och eventuella omkostnader (t ex resor, mat och logi) i samband med fysiska träffar.
Kan jag söka studiemedel?
Ja, utbildningen berättigar till studiemedel och du ansöker hos CSN. Om du planera att arbeta under studietiden finns det risk för att du har för hög inkomst för att vara berättigad till studiemedel, kontrollera med CSN.
Hur mycket kostar studentlitteraturen ungefär?
Det beror på om du vill köpa eller kan tänka dig att låna. Många av böckerna som krävs till utbildningen är standard på el-firmor eller finns på bibliotek. Önskar du köpa litteraturen så behöver du räkna med ca 1000 - 2000 kr per termin.
Vilka förkunskaper krävs och hur går urvalet till?
Läs mer under rubriken behörighet och ansökan.