1. Grundläggande behörighet
Du är behörig att antas till en utbildning inom yrkeshögskolan om du uppfyller något av följande:
- har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning
- har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1
- är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning
- eller genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
2. Kunskaper i svenska
Om du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste du ha de kunskaper i svenska som behövs för att du ska kunna klara av utbildningen. Det är skolan som avgör och prövar om du har de kunskaper som krävs.
3. Särskilda förkunskaper
För att vara behörig sökande och kunna tillgodogöra sig utbildningen krävs följande gymnasiala kurs eller motsvarande, med betyget lägst E:
- Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
samt
- Inneha körkort med förarbehörighet B, och under sammanlagt minst 18 månader av de senaste tio åren haft ett körkort med sådan behörighet,
och
- ha vana och skicklighet att köra fordon av det slag som avses i punkten ovan samt kunna styrka din allsidiga kör- och trafikvana genom en *körbedömning genomförd av utbildaren eller den som utbildaren utser.
* När du uppfyllt samtliga behörighetskrav ovan behöver du själv boka in en körbedömning hos behörig trafikskola. Du bekostar själv din körbedömning hos trafikskolan. Det brukar kosta omkring 1000-1200 kr. Till körbedömningen ska du ha med dig en blankett som du får av oss när vi bedömt dig som behörig enligt ovan. Intyget för godkänd körbedömning ska sedan laddas upp som bilaga till din ansökan senast sista ansökningsdag.
Behöriga trafikskolor som utför körbedömningar kan du hitta här:
https://www.str.se/hitta-trafikutbildare/
Om du inte uppfyller kraven
Reell kompetens
För dig som inte uppfyller de formella kraven på grundläggande behörighet eller särskilda förkunskaper finns ändå en möjlighet att bli antagen genom så kallad reell kompetens. Reell kompetens är den samlade kompetens du har, oavsett om du kan styrka det med betyg eller annat intyg. Det kan vara erfarenheter och kunskaper från t ex arbetslivet, utbildning eller annat.
Gör vi bedömningen att du, baserat på dina erfarenheter, kan klara utbildningen och sedan arbeta inom det yrke som utbildningen leder till, så kan du bli antagen.
Vill du söka på reell kompetens är det viktigt att du tillsammans med din ansökan skickar in relevanta intyg som beskriver din kompetens (t ex arbetsintyg, betyg) så att vi kan göra en samlad bedömning av dina kunskaper och erfarenheter.
Om underlagen inte fullt ut styrker din behörighet kan en kompetenskartläggning utföras. Du kan ladda ned blankett för detta här. Kartläggningen används sedan för att bedöma om du kan bli behörig till utbildningen.
Tänk på att det är du som sökande som ansvarar för att komplettera din ansökan och att du gör det senast sista ansökningsdag. Alla bilagor ska laddas upp på vår ansökningswebb.
Alla som förklaras behöriga efter bedömning av reell kompetens går vidare till urval.
20%-regeln
Om du fortfarande inte kan bedömas som behörig finns ytterligare en möjlighet i form av den så kallade 20 %-regeln. Behörigheten kan då bedömas mot andra krav. Dessa krav tar sin utgångspunkt i att du ska kunna tillgodogöra dig utbildningen och därefter utöva det yrke som utbildningen förbereder för. Observera att det är vi som utbildningsanordnare, som beslutar om denna regel ska användas. Högst 20 procent av årsplatserna i en utbildning får avsättas för sådana sökande.