Här hittar du de vanligaste frågorna vi får om utbildningen till Tandsköterska.
Hur många timmar behöver jag lägga ner på utbildningen?
Det är förstås individuellt, men ca 40 timmar/vecka förväntas du lägga ner.
Kan jag jobba extra under studierna?
Ja det går bra, men tänk på att studier på heltid är som att arbeta på heltid.
Totalt har vi 12 obligatoriska träffar på Campus Nyköping. Dessa träffar är väldigt viktiga i din kunskapsutveckling med fokus på praktiska moment. Vissa moment under dessa träffar kan även vara examinerande.
Jag har sett att medianlönen för en Tandsköterska är 22 000 kronor/månad. Finns det arbetsplatser som genererar högre lön än andra?
Det förekommer skillnader i lön mellan olika regioner och privata kliniker. Enligt Unionens statistik är medianlönen 26 000 kronor/månad.
Kostar utbildningen något?
Nej, utbildningen kostar inget. Däremot får du själv bekosta din studielitteratur och resor till och från träffarna. Du bekostar även det boende du eventuellt behöver under träffarna.
Kan jag söka studiemedel?
Ja, du kan söka studiemedel hos CSN.
Krävs det arbetslivserfarenhet för att läsa utbildningen?
Nej.
Jag är 40 år, är jag för gammal för att söka?
Nej, våra studerande är mellan 20 och 55 år.
Jag tycker att det här med behörighet är krångligt, vad gör jag?
Om du känner att du vill veta mer kan du kontakta vår antagning, boka tid hos en studie- och yrkesvägledare, t ex på Campus Nyköping eller i din hemkommun.
Hur går det till att studera på distans?
Vi använder en lärplattform som heter Moodle, det är ett webbklassrum där du får dina föreläsningar i form av filmer. Här finns även övningsuppgifter, inlämningsuppgifter och gruppuppgifter. Det finns forum där du kan hålla kontakt med dina studiekamrater och kursansvarig.
Hur många fysiska träffar är det under utbildningen?
I utbildningen ingår totalt 12 fysiska träffar som oftast är på Campus i Nyköping. Utbildningen inleds med en introduktion, då träffas alla studerande i Nyköping. På introduktionsdagen får du information om utbildningen, lära känna dina studiekamrater och introduktionsföreläsning. De övriga fysiska träffarna består av praktiska moment och olika examinerande moment. Det kan även förekomma grupparbeten och föreläsningar på träffarna.
Är det svårt att studera på distans?
Det är ytterst individuellt hur distansstudier uppfattas. Vi har ett upplägg där du läser efter ett schema där varje kurs har ett fast start- och slutdatum. För varje kurs lägger lärarna upp en kurshandledning som beskriver vilka moment du ska göra varje vecka för att hinna med kursen på utsatt tid. Detta för en ökad tydlighet och därmed underlätta distansstudier. Den största delen av utbildningen läser du individuellt men gruppövningar och fysiska träffar ingår som du behöver anpassa dig till. Gruppuppgifter via lärplattformen och våra träffar på Campus Nyköping ger dig som studerande en socialkontext under dina studier. Du har all möjlighet att även ta kontakt med utbildningsledare och kursansvariga via Moodle och telefon.
Vilken teknisk utrustning behöver jag?
Du behöver en dator med internetuppkoppling.
Söker man sin LIA-plats själv?
Ja, man söker sin LIA-plats själv, förutom till Folktandvården i Region Östergötland och Region Sörmland. Till dessa platser finns det samordnare som förser utbildningsledaren med platser som sedan fördelas till intresserade studerande. Till din hjälp att leta LIA-plats har du en upparbetad LIA-lista och stöd från skolan. Vi vill att du gör LIA minst en gång på Folktandvård och minst en gång på en privat klinik för att du ska få så mycket erfarenhet som möjligt.
Kan jag göra min LIA utomlands?
Ja, du kan göra din LIA utomlands. Det är samma krav på handledare och kvalitet för LIA-platser utomlands som för LIA-platser i Sverige, vilket bland annat innebär att man måste kunna organisera kontakten mellan skolan och handledare/arbetsplatsen på ett tillfredställande sätt.
Är det lätt att få jobb efter utbildningen?
Efterfrågan på tandsköterskor runtom i landet är stor. Lokala variationer i efterfrågan kan förekomma. Sedan 2020 bedrivs utbildningen på distans för att tillgodose efterfrågan även utanför Nyköpings kommun med omnejd. I Nyköpings kommun med omnejd är arbetsmarknadens behov av tandsköterskor för tillfället inte lika stort som på andra platser runtom i landet. Detta beror på att många i området har utbildat sig och många tjänster har blivit tillsatta. Sett till hela landet är dock efterfrågan fortsatt mycket stor.