Utbildningen är ca 2 år lång och läses på distans. Studietakten är på halvtid, 50% studietakt som motsvarar ca 20 timmar per vecka, så att du kan fortsätta jobba samtidigt som du studerar. Undervisningen varvas med föreläsningar, grupparbeten och litteraturstudier. I utbildningen ingår även LIA (Lärande i arbete) som du gör på en arbetsplats. Vi träffas på Campus Nyköping ca. 3 gånger per termin. Övrig tid bedrivs utbildningen på distans via vår lärplattform.
Följande kurser ingår i utbildningen till Specialistundersköterska - demens:
- Arbetsmetoder i demensvården
- Etik och bemötande
- Examensarbete
- Handledning och kommunikation
- Kost och måltid
- Kvalitesarbete och välfärdsteknik
- Lärande i arbete 1 (LIA)
- Normalt åldrande och olika demenssjukdomar
- Vård i livets slut
LIA, en viktig del av utbildningen
LIA (Lärande i arbete), utgör en viktig del av utbildningen. LIA innebär att du får omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken och samtidigt får goda möjligheter att bygga nätverk som senare kan leda till arbete.
Röster om LIA
”Jag har jobbat med demensvård i mer än 20 år men aldrig upplevt så stort behov av rätt kompetens i detta område som i dagsläget. Att jobba med demenssjuka personer är ett av de mest krävande jobben, men å andra sidan - man får så mycket tillbaka. Man måste tycka om sitt jobb, tycka om att hjälpa de personer som behöver mig, dig, oss, annars det fungerar inte. Varje dag får vi bekräftelse hur viktiga vi är för våra demenssjuka, hur vår kunskap, att hitta lösningar i svåra situationer hjälper människor att leva ett bättre och mer värdigt liv. Att utbilda mig till specialist inom demensvård, något så värdefullt, något så betydelsefullt för mig själv och de alla människor som drabbas av demenssjukdom i Sverige varje år. Jag kan inte hjälpa alla de drabbade, men jag kan vara en del av utvecklingen, en del av en ny process som kommer förhoppningsvis att leda till en förbättring som är välbehövd i demensvård. Inom demensvård behövs kunskap, handledning, struktur, planering, tålamod och tid. Allt detta behövs vara kryddat med personalens engagemang, kärlek och omtänksamhet om vi ska kunna möta den stora kraven på demensvård på rätt sätt. Vi alla behövs, kompetens behövs, utvecklingen behövs. På min LIA fick jag bekräftelse på detta. Att jag behövs. Att min kunskap behövs. Jag hoppas att vi kan förändra demensvården till det bättre, mer strukturerad och effektiv vård. Jag hittade motivation i min LIA, samt inspiration för att alltid finna möjligheten till utveckling, om vi bara är villiga att motivera och inspirera varandra. ”
”Jag vill säga att de senaste 2 år har varit enorm personlig utveckling i mitt liv – LIA har varit en del av processen. Jag har växt som person under utbildningen och LIA-kursen. Det har gett mig mycket kunskap, ord och begrepp till saker och ting. Förklaringar. Även om man har vetat om att man ska göra eller vara på visst sätt har man inte alltid reflekterat över varför. LIA-kursen har mig också gett mod att träffa nytt folk, komma ut ur min bekvämlighetszon. Våga prata med nya människor, våga tycka och tänka”
”Vad kan bli bättre? Innan Lian startade kändes 10 veckor omänskligt länge. Nu önskar jag att jag fått stanna 10 veckor till!"