Här hittar du svar på de vanligaste frågorna vi får om utbildningen till medicinsk vårdadministratör.
Hur många dagar är man i skolan?
Du är schemalagd i skolan ca en till två dagar/vecka i snitt under utbildningens två år. Undantaget är LIA-perioderna (praktik) då du ska vara på plats fyra till fem dagar/vecka.
Kan jag välja om jag vill gå i Nyköping eller Ronneby?
Det är en och samma utbildning med en och samma antagningsprocess. Utbildningen har en studiegrupp på respektive ort och platserna kommer att fördelas mellan dessa. I samband med din ansökan ska du önska ort och vi tillgodoser din önskan i mån av plats.
Kan jag praktisera på min hemort?
För dig som bor i Södermanlands/Blekinge län ordnar skolan praktikplats någonstans inom länet. Om du bor utanför dessa län kan du själv söka din praktikplats där du önskar.
Fungerar det att pendla till skolan?
Vi har flera exempel på studerande som pendlat till Campus Nyköping från t e x Stockholm, Västerås och Norrköping.
Behöver man ha några särskilda kurser, för att vara behörig?
För att vara behörig krävs Svenska 2 (eller Svenska som andraspråk 2) och Engelska 6. Du behöver för övrigt ha goda kunskaper i svenska, engelska och datorkunskap för att du ska kunna tillgodogöra dig utbildningen på ett adekvat sätt. Även i urvalet har du stor nytta av goda kunskaper i dessa ämnen.
Jag vill gärna bli medicinsk vårdadministratör. men jag har dyslexi, hur ska jag göra? Arbetsgivarna är mycket tydliga med att dyslexi eller dyskalkyli som yttrar sig som oavsiktliga felskrivningar/förväxlingar av ord, siffror eller bokstäver, är ett hinder för ett patientsäkert arbete.
Hur ansöker jag?
Du ansöker på vår ansökningswebb. Se mer under ansökan - så gör du.
När är det sista ansökningsdag?
Sista ansökningsdag är 5 maj 2023.
Kan jag komplettera min ansökan efter sista ansökningsdag?
Nej, din ansökan måste vara komplett senast sista ansökningsdag.
När startar utbildningen?
Utbildningen startar i aug 2023.
Kan jag jobba heltid samtidigt som jag studerar?
Utbildningen är på heltid och kan uppfattas som ganska krävande. Därför rekommenderar vi inte att arbeta heltid samtidigt som du läser denna utbildning.
Hur många timmar behöver jag lägga ner på utbildningen?
Det är förstås individuellt, men ca 3-10 timmar/vecka är lärarledd undervisning i skolan den första terminen och till det kommer en hel del hemuppgifter. Många lägger ner ca 40 timmar/vecka.
Kan jag jobba extra under studierna?
Det finns det studerande som gör, men det är naturligtvis individuellt. Räkna med att studier på heltid är som att arbeta heltid.
Var i Ronneby är utbildningen?
I kunskapskällan Ronnebys lokaler på Soft Center, Fridhemsvägen 19.
Hur ser löneläget ut för medicinska vårdadministratör?
I Region Sörmland ligger medianlönen på 26800 kr. I Stockholm betalar man generellt lite högre löner och privata vårdcentraler kan ibland betala lite mer.
Vart kan jag vända mig för att få prata med någon som jobbar som Medicinsk vårdadministratör?
Gilla vår sida på Facebook (Medicinsk sekreterare) och ställ en öppen fråga, så får du säkert kontakt med någon som gärna berättar om sin vardag på jobbet.
Kostar utbildningen något?
Nej, utbildningen kostar inget, men du får själv bekosta studielitteratur och eventuella resor.
Kan jag söka studiemedel?
Ja, du kan söka studiemedel hos CSN.
Krävs det arbetslivserfarenhet för att läsa utbildningen?
Nej, det är inget krav.
Jag är 40 år, är jag för gammal för att söka?
Nej, våra studerande är mellan 20 och 60 år.
Bedrivs utbildningen på flera orter?
Ja, den bedrivs simultant i Nyköping och Ronneby. Tekniken som används kallas för telebild eller videokonferens. Tekniken fungerar så att läraren är på plats i Nyköping och de studerande är i klassrum på respektive ort (Nyköping, Ronneby). De ser och hör läraren via en stor skärm och kan ställa frågor precis som om de befunnit sig i samma rum som läraren.
Måste jag ha betyg från gymnasiet i svenska och engelska? Ja du måste ha minst betyget E /godkänt i kurserna Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2 och Engelska 6.
Kan jag ha nytta av något jag läste på Vårdlinjen på 80-talet så att jag kan tenta av eller måste jag läsa allt?
Du kommer nog att känna igen saker i kursen Anatomi och sjukdomslära, men troligen räcker det inte för att tillgodogöra dig kursen.
Jag tycker att det här med behörighet är krångligt, vad gör jag?
Först kan du läsa igenom sidan Behörighet och ansökan. Om du känner att du vill veta mer, boka tid hos en studie- och yrkesvägledare, t ex här på Campus Nyköping eller kontakta vår antagning.
Goda datorkunskaper, betyder det att jag måste ha rätt fingersättning?
Nej, du behöver inte ha rätt fingersättning, det får du lära dig under utbildningen. Det du behöver är goda kunskaper i hanteringen av datorn och de vanligaste programmen.
Jag har läst Hälso- och sjukvårdsadministration på högskolan, kan jag tillgodoräkna mig den?
Det är svårt att svara på rakt av. Det går till som så att om/när du har blivit antagen till utbildningen kan du lämna in ett utförligt underlag på vad kursen innehöll och så jämför vi våra kurser och fattar ett beslut. Det finns inga nationella kursplaner för utbildning till medicinsk sekreterare, så det ser ganska olika ut på olika utbildningar.
Behöver jag ha tillgång till egen dator under utbildningen?
Ja, tillgång till dator med uppkoppling samt mikrofon och headset krävs. En extern skärm samt externt tangentbord och mus är att föredra då utbildningen har många skriftliga moment.