Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna vi får om utbildningen till fibertekniker.
Vad innebär LIA?
LIA betyder lärande i arbete, och är en viktig del av utbildningen. 35 % av utbildningstiden är förlagd ute på ett företag i branschen, där du utövar dina teoretiska kunskaper i praktiken.
Vem ordnar LIA-plats?
Det gör du själv, med hjälp och stöd från oss. Utbildningens ledningsgrupp och utbildningsledare tipsar dig om potentiella LIA-platser.
Är jag behörig att söka till utbildningen?
Se behörighetskrav i faktarutan behörighet.
Tillkommer det kostnader för arbetskläder, utrustning och litteratur?
Under dina LIA-perioder så förser företagen dig vid behov med rätt klädsel och utrustning. Kostnader för litteratur tillkommer, men vi arbetar aktivt med att digitalisera så mycket litteratur som möjligt.
Får jag några licenser under utbildningen?
I utbildningen ingår certifiering i Arbete på väg 1.1 och 1.2, Safe construction, Brandfarliga heta arbeten, Arbete på hög höjd (över 2 meter), teoretiskt prov i Robust Fiber personcertifikat.
Måste jag ha körkort?
Nej, men för ett framtida arbetsliv i branschen så är körkort nästan ett måste. Detta därför att du som fibertekniker är väldigt mobil och befinner dig ständigt i rörelse mellan olika projekt på olika platser.
Krävs det några särskilda fysiska förutsättningar för att genomföra utbildningen?
Ja, fullgott färgseende är en förutsättning för att kunna arbeta som fibertekniker.
Hur ser arbetsmarknaden ut framåt för fibertekniker?
I Sverige är fibernätet väl utbyggt och arbetsmarknaden för dig som vill underhålla, serva och utveckla fibernätet är mycket god. Flera svenska företag har också börjat förlägga fiber utomlands vilket ger möjlighet för arbete även utanför Sverige med fokus på förläggning och installation.
Kan jag jobba som fibertekniker oavsett kön?
Självklart! Branschen välkomnar människor av alla kön.