Elkraftingenjör är en yrkeshögskoleutbildning på 3 år år (300 YH-poäng) som genomförs på halvtid på distans med sex obligatoriska träffar. Det innebär att du kan bo var som helst i landet och följa utbildningen från din hemort. Att du kan fortsätta att arbeta parallellt med dina studier ger dig oanade möjligheter.
Följande kurser ingår i utbildningen till elkraftingenjör:
- Anläggningar för produktion och överföring av el samt industriella anläggningar
- Byggteknik för elkraftingenjörer
- Elinstallationer i byggnader
- Elkonstruktion
- Elkraft 1
- Elkraft 2
- Elkraftteknisk engelska
- Elmaskiner – drivsystem
- Elsäkerhet och arbetsmiljö
- Examensarbete
- Högspänningsanläggningar
- Lärande i arbete 1
- Lärande i arbete 2
- Projektledning
- Regler och standarder
- Tillämpad elkraftmatematik
- Underhållsteknik inom elkraft
- Övervaknings- och reläskyddssystem
Fullständig auktorisation (A)
I utbildningen ingår teorikurserna för fullständig auktorisation: Regler och standarder, Elinstallationer i byggnader, Anläggningar för produktion och överföring av el samt industriella anläggningar, Elmaskiner samt Högspänning. När du slutfört utbildningen och gjort rätt antal praktiktimmar kan du ansöka om fullständig auktorisation hos Elsäkerhetsverket.
Auktorisation besiktningsingenjör
Utbildningen motsvarar de teoretiska krav som ställs för att ansöka om auktorisation till besiktningsingenjör. Utöver de teoretiska kraven krävs det kompletterande kurser hos Elektriska nämnden samt praktisk erfarenhet för att kunna ansöka om auktorisation till besiktningsingenjör. Här ansöker du om auktorisation.
LIA - lärande i arbete
LIA, eller praktik, är en mycket viktig del av utbildningen. Den utgör totalt 40 YH-poäng och genomförs ute på företag. Arbetsuppgifterna anpassas individuellt och till de kurser som man studerat under perioden före LIA.
Lärande i arbete ger förutom mycket viktig praktisk erfarenhet, som ökar förståelsen för de teoretiska avsnitten, ett nätverk av kontakter som betyder mycket efter examen och öppnar nya vägar på arbetsmarknaden Du söker själv din LIA-plats, men har vid behov stöd av utbildningsledaren processen.
Vi har kontakt med flertalet företag varav några finns representerade på flera orter, vilket ökar möjligheterna att få en praktikplats nära din hemstad.
Distansstudier – hur funkar det?
Utbildningen genomförs på distans och studietakten är halvtid, vilket ger dig möjlighet att arbeta och studera samtidigt. I utbildningen ingår totalt sex fysiska träffar, varav fyra består av praktiska laborationer.
Du läser en kurs i taget enligt ett schema och du kan studera när det passar dig, via din dator, hemifrån eller på lärcentrum. Att studera på ett lärcentrum innebär att du kan delta i föreläsningar via videokonferens, använda studielokaler, datorer och annan tillgänglig service. På lärcentrum kan du också träffa studiekamrater för att till exempel genomföra grupparbeten. För att ge alla studerande goda förutsättningar, oberoende av bostadsort, erbjuds skriftliga salstentor på flera lärcentrum runt om i landet.
Utbildningen inleds med en obligatorisk introduktionsdag där alla studerande samlas på Campus Nyköping för att få introduktion till utbildningen, yrkesrollen och arbetslivet, bilda nätverk/studiegrupper och gå igenom studieteknik.
Förutom de sex obligatoriska träffarna är all undervisning på distans via vår lärplattform. På lärplattformen finns allt som behövs för en god kommunikation mellan dig, utbildningsledare, lärare och andra studerande på utbildningen. På studerandesidan i lärplattformen får du enkelt åtkomst till information, rutiner, blanketter m.m. gällande studier på Campus Nyköping.
Kurserna är indelade i moduler med tillhörande föreläsningar och där finns en tydlig kurshandledning till varje kurs.
Föreläsningarna kompletteras med varierande metodik t ex genom interaktiva övningsuppgifter, inspelade filmer och webbinarium, e-kurser, laborationer, självstudier och gruppuppgifter. Lärarna finns tillgängliga under hela kursen och du får regelbunden återkoppling genom personlig handledning från lärare och utbildningsledare. Metoderna för examination varierar och kan bestå till exempel av skriftlig tentamen, inlämningsuppgifter och grupparbeten.
De teoretiska kunskaperna får du praktiskt träna ute på en arbetsplats under LIA-perioderna.
LIA-platsen söker du själv för att få bästa matchning mellan dig och rätt arbetsgivare men får vid behov stöd i processen av din utbildningsledare.
Utbildningen avslutas med ett examensarbete där du fördjupar dig inom ett valt område, gärna i samarbete med ditt LIA-företag.