Måste man ha gymnasieexamen och vad är reell kompetens?
Nej, man måste inte ha gymnasieexamen. Om du saknar formella meriter när det gäller något eller några av behörighetskraven, kan det ändå finnas en möjlighet att vi kan bedöma dig som behörig. Vi kan då komma att begära in kompletterande underlag, som kan bestå av te x arbetsbetyg, kurs- eller utbildningsbevis, cv, personligt brev, intyg om ideella uppdrag och arbetsprover. Längre ned kan du läsa om ett konkret exempel på reell kompetens.
Om underlagen inte fullt ut styrker din behörighet kan en kompetenskartläggning utföras (här finns blankett för dig som önskar en kompetenskartläggning) Kartläggningen används sedan för att bedöma om du kan bli behörig till utbildningen.
Tänk på att det är du som sökande som ansvarar för att komplettera din ansökan och att du gör det senast sista ansökningsdag. Alla bilagor ska laddas upp på vår ansökningswebb https://yhcampusnykoping.alvis.se/. Om du fortfarande inte kan bedömas som behörig finns ytterligare en möjlighet i form av den så kallade 20 %-regeln. Behörigheten kan då bedömas mot andra krav. Dessa krav tar sin utgångspunkt i att du ska kunna tillgodogöra dig utbildningen och därefter utöva det yrke som utbildningen förbereder för. Observera att det är vi som utbildningsanordnare, som beslutar om denna regel ska användas.
Alla som förklaras behöriga efter bedömning av reell kompetens går vidare till urval om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser på utbildningen.
Vad menas med särskilda förkunskapskrav?
På många utbildningar finns det även krav på särskilda förkunskaper. Dessa varierar från utbildning till utbildning. Det kan till exempel handla om att du ska ha läst vissa kurser på gymnasiet eller ha viss arbetslivserfarenhet.
Du kan läsa mer om vilka särskilda förkunskapskrav som gäller på den utbildning du är intresserad av på respektive utbildningssida. Har du frågor som rör behörighet är du alltid varmt välkommen att kontakta vår antagning på yhantagning@nykoping.se
Kan ni ge ett exempel på reell kompetens?
Filip söker utbildningen Lönespecialist. För behörighet till utbildningen ställs inga särskilda förkunskapskrav. Utbildningsanordnaren har informerat på sin webbplats om fyra alternativa vägar att uppfylla kraven för behörighet till yrkeshögskolan. På webbplatsen finns också information om utbildningens innehåll. Utbildningen har bland annat kurser i affärsengelska, kommunikation, administrativ IT och lönehantering.
Filip har ingen komplett utbildning på gymnasial nivå. Han har jobbat administrativt i tio år och visar intyg från arbetsgivare som visar att han har god förmåga att använda datorprogramvara för att räkna och sammanställa data. Filip är också sekreterare i styrelsen i en förening som har mycket internationellt utbyte och kan också visa att han har förmåga att kommunicera både på engelska och på svenska genom denna erfarenhet.
Utbildningsanordnaren bedömer att Filips erfarenheter gör att han kan tillgodogöra sig utbildningen och han bedöms därför vara behörig med stöd av 3 kap. 1 § punkt 4 YHF
Jag har frågor om min ansökan, var vänder jag mig?
På vår ansökningswebb https://yhcampusnykoping.alvis.se/faq/kategori/690 finns frågor och svar som rör ansökan. Hittar du inte svaret där kan du ta kontakt med oss på yhantagning@nykoping.se