Hälsofrämjande och pedagogiska insatser med häst

Hälsofrämjande och pedagogiska insatser med häst

Halvfart, distans, 50 YHp

I den här kursen får du lära dig att med hästen som verktyg arbeta med människor i olika åldrar som är i behov av ökat välbefinnande, minskad stress, bättre hälsa eller anpassad inlärning.

GÖR INTRESSEANMÄLAN

Hästen och dess miljö kan främja både hälsa, välmående och inlärning. En sammanställning av forskning och studier från Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) visar att umgänget med hästen bland annat bidrar till lägre stressnivåer, stärkta sociala förmågor och minskad upplevd ensamhet hos deltagare som fått ta del av professionellt handledda insatser.

Kursen riktar sig till dig med erfarenhet av hästar och som idag arbetar inom t.ex. skola, socialtjänst, ridskola eller annan pedagogisk eller hälsofrämjande verksamhet.

Ett samhälle i behov av alternativa hälsofrämjande insatser och lärmiljöer

Behovet av förebyggande och hälsofrämjande insatser samt alternativa lärmiljöer är stort. Det är yrkesverksamma inom vård, skola och omsorg överens om. Alla Sveriges kommuner arbetar idag mot hälsorelaterade mål, både på lokal, regional och global nivå, vilket gör att intresset för hästen och stallet som en resurs växer.

Samtidigt har representanter från hästnäringen under en längre tid uttryckt intresse för att utveckla nya ”ben” att stå på för ridskolor och hästverksamheter, där hälsofrämjande och pedagogiska insatser kan vara ett utmärkt komplement till ordinarie verksamhet.  

Snabba fakta

    • Distans med 3 fysiska träffar totalt över hela studieperioden.
    • 50 % studietakt
    • 20 veckors studietid

Behörighet

Grundläggande behörighet samt lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:

 

Hästkunskap 1

 

och

 

Minst 2 års yrkeserfarenhet av pedagogiskt och/eller hälsofrämjande arbete inom skola, fritidsverksamhet, ridskola eller socialt/psykosocialt arbete.

 

samt

Minst 2 års erfarenhet av praktiskt handhavande, omsorg och skötsel av hästar på hobbynivå eller professionellt.

Viktiga datum

12 augAnsökan öppnar 
15 septAnsökan stänger 
28 okt - Kursstart

Ta reda på mer

Upplägg och innehåll

Kursens mål

Antagningsprocessen

Behörighet och urval

Ansökan - så här gör du