Möt våra studerande

Möt Alexander och Jesper som blev färdigutbildade kockar i april 2025.

Alexander

Vad fick dig att utbilda dig till kock?
Jag var vid den tiden arbetslös och letade jobb. Jag gillar att laga mat och hade lite erfarenheter genom att ha testat att vara i kök tidigare och kände att det var något jag ville jobba med. Sen såg jag att den här utbildningen fanns och sökte. 

Vad är det bästa med utbildningen?
Möjligheterna att få utvecklas. Det fina mottagande, stödet och den stora kunskapen som finns här bland lärare och personal. Alla lärare är väldigt engagerade och stöttande genom utbildningen.

Vad har du för mål efter utbildningen?
Nu är jag precis färdigutbildad och har fått timjobb, planen är att bli kvar i Nyköping med förhoppningen att få en fast anställning. Jag vill våga ta mig an nya utmaningar och större uppgifter i köket och på så sätt bygga upp mitt självförtroende och kunskaper inom yrket. I framtiden vill jag gärna starta något eget litet, det är något jag drömt om och som vuxit fram mer nu efter utbildningen. 

Har du något tips till de som ska söka utbildningen?
Ta chansen! Det kan vara lite svårt i början med ny arbetsmiljö och nya tankesätt hur man jobbar i ett kök. Men man lär sig och kommer in i yrket vartefter så ge inte upp om det skulle kännas svårt i början. Det är värt det! Branschen är också väldigt välkomnande och inkluderande. 

Berätta hur en arbetsdag kan se ut
På hotellet jag arbetar på nu börjar min dag på morgonen och jag förbereder inför lunch. Jag är själv i köket då och väntar in lunchgästerna och ser till att laga den mat de beställer. I början var det lite osäkert att vara själv i köket men jag har fått med mig så mycket kunskap från utbildningen och vi har tränat på olika scenarier som kan uppstå i köket så det känns mer tryggt nu. Tricket är att ligga steget före hela tiden, då brukar det lösa sig.



Jesper.

Vad fick dig att utbilda dig till kock?
Jag har jobbat i branschen tidigare men som servitör och som bartender och kände att jag ville in i köket och lära mig något nytt. Sen har jag en stor kärlek till mat. 

Vad är det bästa med utbildningen?
Det är en jättebra utbildning med bra lärare och bra skolkök där vi utbildar oss. Det är en ynnest att få jobba i kök och lära sig så mycket om mat och olika smaker. Utbildningen ger också ett bra nätverk med kontakter. Utbildningen kommer att ge dig massor om du är villig att lära dig. 

Vad har du för mål efter utbildningen?
Främst nu att få stabila fötter som kock och lära mig mer grunder innan jag ger mig ut. Jag vill träffa duktiga kockar och jobba på intressanta ställen. En dröm är att någon gång ha en egen restaurang. 

Har du något tips till de som ska söka utbildningen?
Det är mycket att ta in i början men grunderna kommer att falla på plats och låt de teoretiska delarna komma in först så du sen kan applicera det i de praktiska momenten. Våga misslyckas, det lär man sig av. 

Berätta hur en arbetsdag kan se ut
Lite beroende på vad restaurangen erbjuder men har de lunch och middag jobbar man ofta 2-skift. Morgon till eftermiddag eller eftermiddag till kväll. På morgonen ser man över råvaror, delar ut arbetsuppgifter och går igenom deadlines, vad ska vara klart till lunch och middag. Fylla på råvaror och förbereda köket. Inför kvällspasset riggar man upp, kvalitetskollar och lagar maten. Efteråt görs uppföljning och inventering för att förbereda igen inför nästa dag.

Olika restauranger har olika förutsättningar vilket gör att du behöver kunna tänka kreativt för att lösa uppgifter. Det är en väldigt rolig del av jobbet.

 

Länk: Utbildningen till kock