Berätta lite kort om din bakgrund inom yrket och din roll idag.
Jag blev snickare genom att jag gick byggprogrammet. Efter det började jag som lärling och jobbade sen som snickare i 12 år. På grund av en skada i axeln (ej arbetsrelaterad) blev det svårt att fortsätta arbeta som snickare och jag fick då en tjänst som projektledare inom bygg. Idag är min huvudsakliga roll att ta hand om försäkringsskador och servicejobb vilket innebär mindre renoveringar. Jag tar in jobb och räknar på dem. Efter godkänd kalkyl fördelar jag ut jobbet till snickare, rörmokare eller de tjänster som behövs. Jag är lite som spindeln i nätet. Min erfarenhet av att vara snickare har varit väldigt bra grund för min roll idag, sen har jag kompletterat med en arbetsledarutbildning också.
Varför tycker du att man ska utbilda sig till byggnadsarbetare?
Det är ett kreativt yrke och väldigt varierat. Beroende på såklart vilken inriktning man har men i min roll som snickare var det väldigt varierat och man får tänka till på kreativa lösningar. Du får jobba både ute och inne, vilket har både sina för- och nackdelar såklart men generellt tycker jag att det bra med varierade arbetsmiljöer.
Ganska ofta som snickare arbetar du med andra, antingen med en kollega eller flera vilket ofta leder till en bra gemenskap då man måste hjälpas åt får att lyckas med uppdragen. Man brukar bli ett bra team tillsammans. Min erfarenhet är att det oftast är väldigt glada, trevliga och hjälpsamma människor inom byggbranschen.
Sen finns det även goda möjligheter till jobb även om det kan vara lågkonjunktur och nybyggnationen går ner så behöver alltid renoveringar göras.
Bilden många har kanske är att det är tungt och slitigt jobb – hur är det egentligen?
Det finns mycket hjälpmedel och maskiner och det utvecklas hela tiden. Nuförtiden finns det väldigt bra hjälpmedel och utbildningar i t ex tunga lyft, vilket minskar slitage och skador. Det har blivit mycket bättre, arbetsmiljön över lag har blivit mycket bättre. Men man ska vara beredd på att det ibland kan vara ett fysiskt krävande jobb såklart.
För vem skulle du säga att yrket passar?
Jag har erfarenhet av att arbeta med alla typer av människor så det finns ingen generell typ som yrket passar. Med ett stort intresse kommer du långt på. Det är kreativt arbete och gillar du att arbeta med händerna och ha ett fysiskt aktivt jobb så passar det dig. Vill man dessutom vara på varierande arbetsplatser och uppskattar att det är fasta arbetstider 07.00-16.00 så kan ett jobb inom bygg vara något för dig. Ditt intresse styr vilken inriktning du sedan väljer. Alla inriktningar innebär varierande jobb.
Har du några bra tips till den som funderar på att utbilda sig till byggnadsarbetare. Något som är bra att veta inför?
Var lyhörd ute på din praktik. Fråga mycket, det är viktigt att man förstår. Ta in tips och råd från de som har erfarenhet och lär dig av dem. Det finns inga dumma frågor. Ha kul. Våga göra fel, det är så du lär dig, det är lärorikt att också tänka ut lösningar själv.
Om du hamnar på en arbetsplats där du känner att du inte utvecklas eller får hjälp så ska du våga säga till. Du som lärling är där för att lära dig och ska därför få göra relevanta arbetsuppgifter.