Yrkesrollen
Den psykiska ohälsan blir alltmer spridd över alla åldrar i samhället och är en stor utmaning för såväl den enskilde som för samhället. Bristen på undersköterskor med specialistkompetens inom psykisk ohälsa är stor. Det här är en vidareutbildning för dig som redan arbetar som undersköterska. Som specialistundersköterska har du ett ansvarsfullt jobb där du arbetar för att genomföra och följa upp god vård och omsorg samt att arbeta personcentrerat. Du fungerar också ofta som handledare för kollegor samt har ett utökat ansvar för enhetens kvalitetssäkring, dokumentation och utvecklingsarbete. Efter utbildningen har du fördjupade kunskaper om psykisk hälsa och ohälsa samt om utredning, behandling och omvårdnad vid olika psykiska ohälsotillstånd. Välkommen till en betydelsefull utbildning.
Utbildningens mål
Efter avslutad utbildning har du bl a kunskaper om:
- Psykisk hälsa och ohälsa ur olika perspektiv, i livets olika skeenden och olika frisk- och riskfaktorer
- Olika psykiska ohälsotillstånd och diagnoser, deras konsekvenser för individ och närstående
- Utredning, behandling, omvårdnad och omsorg vid olika psykiska ohälsotillstånd
- Insatser för återhämtning vid olika psykiska ohälsotillstånd inkl. förebyggande insatser
Vidare har du kompetenser för att:
- Arbeta utifrån ett personcentrerat, salutogent, etiskt och professionellt förhållningssätt
- Söka information och kunskap om psykisk ohälsa och olika diagnoser samt delge detta till andra
- Planera, utföra, utvärdera och dokumentera vård och omsorg
Utbildningens innehåll och upplägg
Utbildningen bedrivs på distans under 2 år med 3 obligatoriska träffar/termin på Campus Nyköping. Studietakten är på 50% så att du delvis kan fortsätta arbeta samtidigt som du studerar. Utbildningen innehåller föreläsningar, webbinarium, litteraturstudier och grupparbeten. En stor del av utbildningen består av LIA (lärande i arbete), vilket innebär att du får omsätta dina teoretiska kunskaper i verkligheten på en arbetsplats.
Under utbildningen läser du följande kurser:
- Arbetsmetoder för god vård och omsorg
- Etik och bemötande
- Examensarbete
- Handledning, pedagogik och kommunikation
- Kvalitetsarbete och välfärdsteknik
- LIA
- Psykisk hälsa och ohälsa
För att vara behörig sökande och kunna tillgodogöra sig utbildningen krävs betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:
- Medicin 1
- Psykologi 1
- Vård- och omsorgsarbete 1
- Vård- och omsorgsarbete 2
Och:
2 års yrkeserfarenhet på heltid från arbete som undersköterska inom äldreomsorg, sjukvård, psykiatri, funktionshinderområdet eller liknande med vårdande arbetsuppgifter.
Utbildningsstart och ansökan
Utbildningen startar i augusti 2021 under förutsättning att Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) beviljar utbildningen. Om utbildningen beviljas öppnar vi för ansökan i februari 2021. Besked om beviljande kommer i januari. Lämna gärna en intresseanmälan så kontaktar vi dig så snart utbildningen är öppen för ansökan.