Här hittar du svar på de vanligaste frågorna vi får om utbildningen till specialistbarnskötare:
Jag har aldrig hört talas om specialistbarnskötare, är det en ny yrkesroll?
Ja, yrkesrollen är relativt ny inom förskolan, men i takt med att fler tar examen, etablerar sig yrkesrollen mer och mer på förskolorna runtom i landet.
Jag har gått en utbildning till barnskötare, är inte det samma sak?
Nej, den här utbildningen är eftergymnasial och bygger vidare på barnskötarutbildningen på gymnasial nivå.
Vad är skillnaden mellan en barnskötare och en specialistbarnskötares arbetsuppgifter?
Som specialistbarnskötare kommer du att kunna ta ett ökat och mer medvetet ansvar för förskolans utbildning och undervisning. Huvuduppdraget är att stötta förskolläraren i undervisningsuppdraget i större utsträckning både i planering, genomförande och uppföljning av undervisningen, samt ha förmågan att handleda barnskötare och elever.
Kan jag inte lika gärna läsa till förskollärare?
Det är en stor brist på förskollärare i dag, så det skulle vara ett jättebra utbildningsval. Men, om du kanske inte vill eller har möjlighet att ta tjänstledigt för högskolestudier i 3,5 år på heltid, är utbildningen till specialistbarnskötare ett bra alternativ. Du tar ett steg vidare i din karriär inom förskolan och kan fortsätta att arbeta samtidigt som du studerar.
Är jag behörig att söka till utbildningen?
För att vara behörig till denna utbildning ska du ha grundläggande behörighet samt följande gymnasiala kurser, eller motsvarande, med betyget lägst E i respektive kurs: Svenska 2, Pedagogiskt arbete och Barns lärande och växande. Du kan även söka in på reell kompetens. Om du saknar formella meriter när det gäller något eller några av behörighetskraven, kan det ändå finnas en möjlighet att vi kan bedöma dig som behörig. Vi kan då komma att begära in kompletterande underlag, som kan bestå av te x arbetsbetyg,tjänstgöringsintyg, kurs- eller utbildningsbevis, cv, personligt brev, intyg om ideella uppdrag och arbetsprover.
Läs igenom informationen under ”Antagningsprocessen”. Om du vill veta mer, kontakta vår antagning yhantagning@nykoping.se eller boka tid hos en studie- och yrkesvägledare på Campus Nyköping eller i din hemkommun.
Kan jag jobba heltid samtidigt som jag studerar?
Utbildningen genomförs på halvtid och distans, men innehåller även tolv obligatoriska Campusförlagda fysiska träffar på Campus Nyköping. Du kan arbeta samtidigt som du studerar. Men tänk på att du behöver lägga ner minst 20 timmar/vecka på studierna.
Jag är 40 år, är jag för gammal för att söka?
Nej, våra studerande är mellan 20 och 55 år.
Hur går det till att studera på distans?
Vi använder en lärplattform som heter Moodle. Det är ett webbklassrum där vi kommunicerar, delger information samt lägger in uppgifter. Dokument som rör varje delkurs ligger ute två veckor innan kursen startar, med litteraturlista, kurshandledning och andra filer som tillhör kursen.
Är det svårt att studera på distans?
Nej, men du måste få in en studieteknik som gör det möjligt att läsa litteratur och göra uppgifter varje vecka. Du ska också delta på obligatoriska träffar på Campus Nyköping samt arbeta i mindre grupper med vissa uppgifter, via ex. Skype, Teams eller liknande.
Hur många timmar behöver jag lägga ner på utbildningen?
Det är förstås individuellt, men 20 timmar/vecka förväntas du lägga ner.
Kan jag jobba extra under studierna?
Ja det går bra, men tänk på att studera på halvtid, är som att arbeta på halvtid.
Kostar utbildningen något?
Nej, utbildningen kostar inget, men du får själv bekosta litteratur, eventuella resor och boende.
Kan jag söka studiemedel?
Ja, du kan söka studiemedel hos CSN.
Vilken teknisk utrustning behöver jag?
Du behöver en dator med internetuppkoppling.
Hur genomförs LIA?
LIA-kursen genomförs i slutet av utbildningen, efter fullföljda kurser. Under LIA: n används teoretiska kunskaper från utbildningen, i praktiken. LIA: n genomförs på halvtid precis som alla kurser i utbildningen, och på annan förskola än den man arbetar på, för att få nya erfarenheter och en rättvis bedömning.