Efter avslutad utbildning ska du ha kunskaper om/ i
- Odling av grönsaker, kryddor, frukt och bär på friland och i växthus
- Ogräs, skadegörare, sjukdomar och bekämpning av dessa
- Jord- och markegenskaper, växtnäring och gödsling
- Dränering och bevattning
- Växtkännedom om grönsaker, kryddor, frukt och bär
- Maskiner och redskap inom yrkesområdet och hantering av dessa utifrån en säker arbetsmiljö, god
ekonomi och miljöpåverkan
- Beskärning av fruktträd och bärbuskar och hur detta påverkar växtens hälsa och hållbarhet
- Förädling av och lagringsmetoder för grönsaker, kryddor, frukt och bär
- Odlings- skörde- och lagringsprocesserna (biologiskt och fysikaliskt, i syfte att kunna informera kund)
- Affärsplanering, marknadsföring, distribution och försäljningsstrategier för företag verksamma inom
gröna näringar
- Ledarskap inom gröna näringar
- Former för anställning
- Redovisning för egenföretagare inom gröna näringar
- Kalkylering och lönsamhetsberäkningar för odlingsföretag
- Prissättning av grönsaker, kryddor, frukt och bär samt förädlade produkter och tillhörande tjänster
- Lagar och förordningar, standarder och certifieringar inom yrkesområdet
- Hållbart och innovativt företagande utifrån ekonomiskt, socialt och ekologiskt perspektiv
Efter avslutad utbildning ska du ha färdigheter i att
- Välja gröda utifrån förutsättningar på plats och möjlighet till förädling och marknadens efterfrågan
- Odla grönsaker, kryddor, frukt och bär utifrån odlingens förutsättningar så som gödsling, bevattning
och växtskydd
- Ta jordprov, tolka och analysera svaret och ge förslag på åtgärder för att få ett optimalt
odlingsresultat utifrån markens förutsättningar och grödornas behov
- Identifiera sjukdomar, skadegörare och ogräs samt lämpliga åtgärder att bekämpa dessa
- Beskära fruktträd och bärbuskar
- Handha och underhålla maskiner och redskap inom yrkesområdet
- Förädla odlingsprodukterna
- Ta fram en budget och följa upp det ekonomiska utfallet
- Prissätta produkter och tjänster samt ta fram kalkyler och utföra lönsamhetsberäkningar för
produkter, tjänster, produktionssätt och investeringar
- Upprätta affärs- och marknadsplan för det egna företagandet med ett hållbarhetsperspektiv
- Tillämpa tydligt kundfokus och innovativa metoder vid framtagandet av nya tjänster, produkter eller
arbetssätt
Efter avslutad utbildning ska du ha kompetenser för att
Starta, driva och utveckla ett hållbart företag inom gröna näringar med tillämpning av de lagar och
regler som gäller i branschen
- Planera och leda arbetet i det egna företaget
- Självständigt kunna odla grönsaker, kryddor, frukt och bär för kommersiellt bruk utifrån odlingens
förutsättningar
- Självständigt och innovativt kunna förädla råvaror för att skapa mervärde i syfte att nå en bredare
marknad och en ekonomisk bärighet i företaget
- Utifrån omvärldsbevakning, marknadens efterfrågan och identifierade behov hos kunden utveckla
innovativa produkter och tjänster
- Utifrån omvärldsbevakning, marknadens efterfrågan och identifierade behov hos kunden kunna göra
analyser och hållbara val av grödor och förädlingsmetoder
- Självständigt identifiera problem eller ineffektiva arbetssätt och genomföra förbättringsarbeten för att
uppnå en mer produktiv verksamhet