Specialistundersköterska-demens

2 ÅR, HALVTID, DISTANS (200 YH-POÄNG)

Vill du vara med och utveckla demensvården?

Det här är en vidareutbildning för dig som redan arbetar som undersköterska och som vill vara med och utveckla framtidens demensvård. Som specialist på demensvård kan du ta ett större ansvar i din yrkesroll och vara med och utveckla vård av demenssjukdom ytterligare. Som specialistundersköterska kan du handleda kollegor och utveckla och kvalitetssäkra arbetet inom äldreomsorgen på ett professionellt och behovsanpassat sätt.

Bristen på specialistutbildade undersköterskor inom demenssjukdom är stor och därmed också efterfrågan av förhöjd kompetens. Varje år insjuknar ca 25 000 personer i demens och antalet väntas stiga med den åldrande befolkningen. Din kompetens är och kommer vara livsavgörande. Förutsättningarna för framtidens äldre börjar med dig!

Möt utbildningsledare Aili Bernhardtz (inspelad livesändning)

Den 14 april 2021 sände vi live från Yrkeshögskolan på Campus Nyköping. Besökarna fick ställa frågor till våra utbildningsledare via chatt.

Medverkande: Utbildningsledare Aili Bernhardtz. Moderator: Petronella Backberg.

Utbildningens mål

Utbildningen leder till: yrkeshögskoleexamen Specialistundersköterska-demens

Efter avslutad utbildning har du kompetens för att kunna arbeta som:

  •  Specialistundersköterska inom demensområdet

Du kan arbeta med uppgifter som till exempel:

  • Omvårdnad och läkemedelshantering
  • Dokumentation, kvalitetssäkring och utvecklingsarbete
  • Planera vårdåtgärder istället för farmakologiska åtgärder

Vidare har du kompetenser för att:

  • Bemöta, stödja och samarbeta med personer med demenssjukdom och dess närstående utifrån ett salutogent, personcentrerat och etiskt förhållningssätt
  • Systematiskt dokumentera på en god språklig nivå
  • Samarbeta i och handleda team och arbetsgrupper
  • Genomföra känsliga och svåra samtal
  • Självständigt utföra förbättringsarbete inom kompetensområdet och följa upp resultatet

Läs mer om utbildningens innehåll och upplägg.

Vad säger arbetsgivarna? 

Monica Petersson, enhetschef Gnesta kommun.
"Vi ser en ökning av demenssjukdom hos äldre och behöver högre kompetens för att möta vårdbehovet. Denna yrkeshögskoleutbildning för undersköterskor som ger specialistkunskaper om demenssjukdom och där undersköterskan efter utbildningen är redo att ta ett större ansvar för dokumentation, och handledning mm, är till stor nytta för vår verksamhet. Vi beräknar att vi behöver anställa ca 20 stycken de kommande 3-5 åren."

 

Lena Skålberg, enhetschef vård och omsorg, Trosa kommun.
"Vi ser skillnaden i verksamheten för både för våra boende och anhöriga när personalen har en fördjupad kunskap inom demensvård, det höjer kvaliteten på omvårdnadsarbetet. Denna vidareutbildning lyfter fram undersköterskan och ger möjligheter i sitt fortsatta arbete inom demensvård. Vi från arbetslivet har varit med och utformat innehållet i utbildningen och vi ser behovet av denna kompetens inom demensvården nu och framåt och denna utbildning är viktig för att kunna möta dessa behov."