Utbildningens innehåll och upplägg
Projektledare elteknik (280 YH-poäng) är en yrkeshögskoleutbildning för dig som är utbildad elektriker och har jobbat minst ett par år inom elinstallation eller liknande. Utbildningen är 2,5 år och genomförs på halvtid på distans med sex fysiska träffar. Den är avgiftsfri och berättigar till studiemedel från CSN. Att du kan fortsätta att arbeta parallellt med dina studier ger dig oanade möjligheter.
Följande kurser ingår i utbildningen:
- Affärsmannaskap
- Anläggningar för produktion och överföring av el samt industriella anläggningar
- Elinstallationer i byggnader
- Elmaskiner - drivsystem
- Entreprenadjuridik
- Examensarbete
- Hållbarhet inom el- och energibranschen
- Ledarskap
- Lärande i arbete 1 (LIA)
- Lärande i arbete 2 (LIA)
- Projektekonomi och kalkylering
- Projektledning 1
- Projektledning 2
- Regler och standarder
- Tillämpad matematik
Auktorisation lågspänning (AL)
I utbildningen ingår teorikurserna för auktorisation lågspänning (AL): Regler och standarder, Elinstallationer i byggnader, Anläggningar för produktion och överföring av el samt industriella anläggningar samt Elmaskiner. När du slutfört utbildningen och arbetat minst 4 år med elinstallationer på lågspänningsanläggningar kan du ansöka om auktorisation lågspänning (tidigare ABL) hos .
LIA - lärande i arbete
LIA, eller praktik, är en mycket viktig del av utbildningen. Den utgör cirka en fjärdedel av utbildningstiden och genomförs på företag. Arbetsuppgifterna anpassas individuellt och till de kurser som man studerat under perioden före LIA:n. Lärande i arbete ger förutom mycket viktig praktisk erfarenhet, som ökar förståelsen för de teoretiska avsnitten, ett nätverk av kontakter som betyder mycket efter examen och öppnar nya vägar på arbetsmarknaden. LIA-platser finns på ett tiotal företag, varav några finns representerade på flera orter, vilket ökar möjligheterna att få en praktikplats nära din hemstad.