FAQ

Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna vi får om utbildningen till köksmästare.

Varför skall jag gå utbildningen?

Därför att du trivs i branschen, men känner att du vill gör mer än att laga mat. Du söker ett inspirerande arbete som innebär att ta ett helhetsansvar för en verksamhet.

Jag vill bli kock är detta en utbildning för mig?
Nej, utbildningen till köksmästare är en vidareutbildning för t ex kockar.

Jag är redan köksmästare är detta ändå en utbildning för mig?
Många i branschen jobbar som köksmästare utan att ha någon egentlig utbildning för yrkesrollen. I vår utbildning får du kunskaper i måltidsutveckling specialkoster, arbetsrätt, ledarskap, ekonomi, mm. Kunskaper som branschen anser att en duktig köksmästare behöver ha och som gör att du kan känna dig trygg i din ledarroll.

Jag har redan en hel del branscherfarenhet kan jag hoppa över vissa kurser?
Efter att ha antagits till utbildningen kan du skriftligen begära om tillgodoräknande. Information om detta ges i samband med utbildningsstart.

Hur ser framtidutsikterna ut för en köksmästare ut?

Det finns idag en stor efterfrågan på köksmästare, restaurangchefer och kockar med specialkompetens inom ledarskap, så chanserna till jobb och en bra löneutveckling är ovanligt goda

Vilka förkunskapskrav är det till utbildningen?

Bland annat ska du ha yrkeserfarenhet från restaurang/storkök, motsvarande minst två år på heltid. Läs mer på sidan Behörighet och ansökan.

Jag tror inte att jag uppfyller alla särkilda förkunskapskrav, är det någon idé att jag söker?

Ja det är det. Studie- och yrkesvägledningen/utbildningsledaren kan bedöma dig som behörig även om duinte uppfyller de formella behörighetskraven, genom att dui ett personligt brev och/eller via samtal påvisar tidigare kunskaper och färdigheter tillgodosedda på annat sätt. Studie- och yrkesvägledningen/utbildningsledaren kan utifrån dessa moment bedöma att du  kommer att kunna tillgodogöra dig utbildningen och därmed vara behörig sökande till utbildningen.  

Hur mycket är man i skolan?
Du är i skolan en dag/vecka.

Kan jag fortsätta att arbeta på min befintliga arbetsplats?
Ja, det kan du med fördel göra. Utbildningen är utformad för att kunna kombineras med arbete, då den är på halvtid och med mycket självstudier.

Kan jag göra LIAn på min befintliga arbetsplats.
Ja, om målen och innehållet i LIA:n uppfylls så kan du göra praktiken på din arbetsplats. Förfarandet är detsamma, oavsett vart du gör din LIA, det innebär att kontrakt ska skrivas och handledare utses. Din LIA-rapport och handledarens utvärdering ligger till grund för ditt betyg.

Finns utbildningen bara i Nyköping?

Nej, du kan även läsa i Visby, Ronneby och Lidköping.

Jag bor i Stockholm, kan man pendla till Nyköping?
Absolut. Det är många studerande som pendlar från bl a Stockholm. Kommunikationerna är goda och skolan ligger centralt, ca 7 minuters promenad från tågstationen.

Behöver man vara kock för att gå er utbildning?
Enligt våra förkunskapskrav behöver du ha yrkeserfarenhet inom restaurang/storkök, motsvarande minst två år på heltid.

Behöver man ha erfarenhet från branschen?

Ja, se svar på frågan ovan.
Kostar utbildningen något?

Nej.

Kan jag söka studiemedel?

Ja, du kan söka studiemedel från CSN.

Hur ansöker jag?
Du ansöker på vår ansökningswebb.

När är det sista ansökningsdag?
Sista ansökningsdag är den 15 maj.

Hur många platser finns det på utbildningen?
35 platser.

När får jag veta om jag har kommit in?

Datum för antagningsbesked är ännu inte bestämt Glöm inte att du måste tacka ja/nej till din plats inom angiven tid.

När börjar utbildningen?
Utbildningen startar den 10 oktober 2016.

Kan en av mina anställda göra LIA på sin vanliga arbetsplats här hos oss?
Ja, om målen och innehållet i LIA:n uppfylls så kan man göra praktiken på sin vanliga arbetsplats. Förfarandet är detsamma, oavsett vart man gör sin LIA, det innebär att kontrakt ska skrivas och handledare utses. 

Är det jag som arbetsgivare som bekostar utbildningen?
Nej, utbildningen är kostnadsfri.  Om du som arbetsgivare vill stötta din anställde med tex kurslitteratur är naturligtvis valfritt.
Hur mycket tid kommer utbildningen att ta för min personal?
En dag/vecka är schemalagd i skolan, resten av tiden är självstudier.

Vad kommer de att ge mig som arbetsgivare om jag skickar en anställd på utbildningen?
Om du avvarar din medarbetare en dag i veckan får du tillbaka en köksmästare utbildad att ta ansvar för ekonomi och kvalitet, och som har alla de kunskaper som krävs i ett modernt kök inom måltidsutveckling, personalansvar, miljö och hälsa.